Składniki:
- ½ litra serwatki
- 1 średni ogórek
- 3 łyżki soku z cytryny
- mały pęczek posiekanego koperku
- sól, cukier do smaku
Składniki: 2 zielone papryki 1 gruszka 2 ogórki kiszone 3 łyżki oliwy sól pieprz cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Papryki pokroić w paski, obrane gruszki w kostkę a ogórki w plasterki. Wszystko razem wymieszać. Następnie oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i polać sałatkę.
Składniki: 4 pomidory 3 ogórki kiszone ½ pęczka dymki sól pieprz cukier puder Sposób wykonania: Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na talerzu jeden obok drugiego. Następnie ogórki pokroić plasterki i ułożyć na pomidorach. Natomiast dymkę posiekać i posypać sałatkę. Całość oprószyć jeszcze solą, pieprzem oraz cukrem pudrem.
Składniki: 1 ogórek 3 pory ½ marchewki 2 łyżki octu z białego wina 3 łyżki oleju sól pieprz cukier Sposób wykonania: Pory pokroić w krążki , które sparzyć wrzątkiem. Następnie obrane ogórki pokroić w plasterki marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie ocet wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą,…
Składniki: 3 ogórki 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Ogórki obrać po czym pokroić w plasterki, które oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć sok, który powstał. Wówczas doprawić je do smaku pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.