Składniki: 2 szklanki pokrojonej w cienkie plastry rzodkiewki ½ łyżeczki soli 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Na durszlaku wymieszać plastry rzodkiewki z solą, odstawić na 30 minut aby obciekł wytwarzający się sok. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. W małym rondlu podgrzać ocet, dodać cukier i sól,…
Tag: ocet
Listy
Chutney z rzodkiewki i pomidorów
by Mariola Biełek • • 0 Comments
Składniki: ½ kg rzodkiewki ½ kg dojrzałych pomidorów 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku 1/3 szklanki wypłukanych rodzynek ¾ szklanki cukru 1,5 szklanki octu winnego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 posiekana papryczka chili bez pestek sól Sposób przyrządzenia: Pomidory i rzodkiewkę dokładnie umyć, oczyścić. Pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewkę utrzeć na…
Listy
Rzodkiewka i marchewka w miodowej marynacie
by Kasia Pacia • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka pokrojonej w plastry rzodkiewki ¼ szklanki pokrojonej w plastry marchewki 3 pokrojone w paseczki suszone morele Marynata: ¼ szklanki octu winnego 1 łyżka płynnego miodu Sposób przyrządzenia: W małym rondlu doprowadzić do wrzenia ocet, dodać miód, mieszając podgrzewać aż miód się rozpuści. W salaterce wymieszać rzodkiewkę, marchew i morele, zalać gorącą marynatą,…
Listy
Fenkuł w pomarańczowym sosie
by Paulina Gajocha • • 0 Comments
Składniki: 4 pokrojone na ćwiartki bulwy fenkułu 1 łyżka oliwy 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżeczki octu winnego sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanych listków kopru włoskiego Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia 2 litry wody, dodać ćwiartki bulwy kopru, odstawić na 5…
Listy
Fenkuł pieczony z oliwą i octem balsamicznym
by Kamila Nowak • • 0 Comments
Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Bulwy fenkułu dokładnie oczyścić, pokroić każdą wzdłuż na 4 lub 8 części, skropić oliwą i octem balsamicznym. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 30 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie obracać i smarować resztą octu wymieszanego z oliwą.…