Składniki:
- ½ kg rzodkiewki
- ½ kg dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku
- 1/3 szklanki wypłukanych rodzynek
- ¾ szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu winnego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 posiekana papryczka chili bez pestek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Pomidory i rzodkiewkę dokładnie umyć, oczyścić. Pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewkę utrzeć na grubej tarce. W rondlu o grubym dnie wymieszać pomidory z rzodkiewką, dodać chili, imbir, czosnek, kminek i sól do smaku. Gotować powoli aż masa zgęstnieje i odparuję wytwarzający się sos. Dodać rodzynki, cukier i ocet, gotować mieszając do czasu aż uzyskamy właściwą konsystencję. Schłodzić. Przełożyć do sterylnych słoiczków, szczelnie zamknąć