Składniki: 1 kg filetów z łososia ze skórą ½ szklanki oliwy 3 duże, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki 2 pokrojone w półplasterek cebule 4 pokrojone w cienkie plastry marchewki 2 pokrojone w plastry łodygi selera naciowego sól, pieprz, mielone chili Sposób wykonania: W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając…
Tag: obiad
Listy
Meksykańska zupa rybna
by Dominika Ostałowska • • 0 Comments
Składniki: 6 plastrów (dzwonki)dowolnej ryby morskiej 1 litr wody 5 rozgniecionych ząbków czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki mielonego chili sól do smaku ½ szklanki drobno posiekanej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Umyte porcje ryby zalać wodą, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem koncentratu pomidorowego, doprowadzić do wrzenia, powolutku gotować…
Listy
Kapusta duszona z koperkiem i jabłkami
by Łucja Kania • • 0 Comments
Składniki: 1 duża kapusta około 1 ½ kg 4 kwaśne jabłka szklanka mleka 3 łyżki smalcu 20 dkg gotowanej szynki 20 dkg gotowanej wołowiny pęczek koperku sól, pieprz do smaku ostra papryka Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. W garnku zagotować mleko, włożyć kapustę i smalec, posolić. Dusić na małym ogniu około 25 minut, przez …
Listy
Kiszona kapusta z grzybami
by Weronika Gorgoń • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej ½ kg mrożonych kurek 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu lub oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę z grzybami gotować w 2 litrach wody, aż do miękkości. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, oprószyć mąką i zasmażyć na jasnozłoty kolor, dodać do kapusty, doprawić do…