Składniki: 10 dag wędzonego tofu 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 25 dag ciecierzycy oliwa z oliwek 1 litr bulionu warzywnego 2 bulwy kopru włoskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: Ciecierzycę zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia cebulę posiekać na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać posiekaną natkę pietruszki oraz…
Tag: natka pietruszki
Listy
Sos śmietanowy do karpia
by Paulina Brzózka • • 0 Comments
Składniki: 20 g masła 20 g mąki ½ szkl bulionu 120 g śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina natka pietruszki sól Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Wówczas wlać jeszcze śmietanę oraz wino. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Na sam koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
Listy
Cebulki Anki
by Anka Długołęcka • • 0 Comments
Składniki: 10 średniej wielkości cebul 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oleju łyżeczka soli 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki. Następnie ocet wymieszać z olejem, solą oraz pieprzem. Polać cebulę. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Listy
Sałatka makaronowa z owocem granatu
by Karol Zamojski • • 0 Comments
Składniki: 15 dag makaronu owoc granatu natka pietruszki oliwa sok z cytryny sól Sposób wykonania; Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Z owocu granatu usunąć pestki a miąższ pokroić i dodać do odcedzonego makaronu. Całość skropić oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku sola i udekorować natką pietruszki.
Listy
Zielony farsz do karpia
by Basia Struzik • • 0 Comments
Składniki: 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju kilka kropel soku z cytryny natka pietruszki liście selera sól pieprz Sposób wykonania: Natkę pietruszki i listki selera grubo poszatkować. Dodać do nich posiekany czosnek, olej oraz kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farsz idealny do wigilijnego karpia.