Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: naleśniki

Naleśniki zwyczajne

Rozbić 5 jaj z łyżką klarowanego, ostudzonego masła, szczyptą soli, ¼ litra mąki i ½ litrem mleka lub wody, gdyż ciasto powinno być bardzo rzadkie, lejące się. Postawić patelnię na ogniu, skoro się ogrzeje, posmarować ją klarowanym masłem piórkiem do tego przeznaczonym, wlać łyżkę ciasta i rozprowadzić po całej patelni, obracając ją na wszystkie strony; trzeba to zrobić bardzo szybko, gdyż ciasto zaraz schnie. Potrzymać patelnię chwilę na mocnym ogniu, a skoro się naleśnik upiecze, okrążyć go nożem i przewrócić na talerz głęboki lub stolnicę. Tak postępować, aż cała masa się wypiecze, smarując za każdym razem patelnię piórkiem. Naleśniki składać w trójkąt lub podługowato, przyrumienić z obu stron na klarowanym maśle, posypać cukrem i podać na stół. Daleko lepsze są, gdy po upieczeniu każdy z osobna posmaruje się powidłami lub marmoladą z jabłek, zaprawioną cukrem i cynamonem, albo też serem tartym, zaprawionym masłem, jajami, cukrem i małymi rodzynkami. Zarabiając naleśniki można odłączyć białka i domieszać je ubite na pianę do masy przed samem smażeniem, a będą kruche, lecz można tylko w takim razie białka dodać, jeżeli je się piecze krótko przed samem wydaniem.

Nalesniki z fetą i szpinakiem

Do ciasta nalesnikowego potrzebujemy: -maka -mleko -szczypta soli Do farszu potrzebujemy: -opakowanie mrożonego szpinaku -opakowanie sera feta -pół głowki czosnku -2 łyzki smietany -pieprz Sposób przyrządzenia: Smazymy nalesniki w miare cienko,na oliwe z oliwek wyciskamy czosnek a nastepnie dusimy ze szpinakiem dodajemy 2 łyzki smietany-nie solimy gdyz feta jest micni słona,mieszamy całość z serem feta…

Naleśniki z brzoskwiniami

Składniki:
4 naleśniki deserowe ( patrz mój przepis ) lub zwykle
1 puszka brzoskwiń w syropie ( 425g; netto 250g – trzy przepołowione brzoskwinie)
3 łyżki marcepanu w proszku lub masy marcepanowej
sok z cytryny albo kwasek cytrynowy
1-2 łyżki cukru
bita śmietana
kawałek czekolady

Nalesniki wg. Marii Iwaszkiewicz

Nalesniki wg, wybranego przepisu usmazyc na masle. Oczyszczone pieczarki (nie obierac!) cienko posiekac i dusic z posiekana drobno cebula na masle. Proporcje dowolne, ale wiecej pieczarek, moze jak 1:4. Do uduszonych pieczarek dodac smietanki i sporo tartego sera, ma to byc geste. Na nalesniki ukladac cienki plaster szynki, na nim smarowac mase pieczarkowa, nalesniki zwijac…