Składniki: 1 duża gęś (około 5 kg) 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w ósemki 5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła rozmaryn sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni c. Ziemniaki obgotować przez około 8 minut. Na patelni…
Tag: nadziewana
Grzyby
Papryka faszerowana grzybami
by Bahus • • 0 Comments
Składniki:
- 8 strąków papryki
- 50 dag grzybów leśnych
- 15 dag ryżu
- 2 średnie cebule
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Kaczka
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną
by Bahus • • 0 Comments
Składniki:
-
- 1 kaczka (ok. 2 kg)
- 1 łyżka majeranku
- 300 g kaszy gryczanej
- 150 g wątróbki drobiowej
- 2 jaja
- 600 ml bulionu
- 1 cebula
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, biały pieprz
Wołowina
Polędwica wołowa nadziana grzybami
by Iza • • 1 Comment
Składniki: 1 kg polędwica wołowa środkowa 2 szklanki wina czerwonego 3 łyżki masła kilkanaście marynowanych pieczarek 2 cebule liść laurowy mąka pieprz i sól Sposób przyrządzenia: Oczyszczoną z błon polędwice marynować przez 6 godzin w winie. Pieczarki wyjąć z marynaty, opłukać, pozostawić aby obeschły. Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na maśle, dodać przyprawy, pieczarki, przez…