Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na zupę

Zupa cebulowa

Składniki: • 4 cebule • 2-3 łyżki masła • 1 litr rosołku • 1i1/2 łyżki mąki • starty żółty ser • sól • pieprz • grzanki do zup Sposób przyrządzenia: Cebulę pokroić w kosteczkę. W garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę i dusić przez kilka minut. Dodać mąkę i mieszać cały czas aż cebula się zrumieni,…

Zupa z groszku konserwowanego na wędzonce

Składniki: 300g wędzonki ( wędzona szynka, golonka lub coś innego ) 400g młodego groszku konserwowego ( netto ) jarzynka ( pietruszka, seler, marchewka, por lub mrożona mieszanka ) natka pietruszki szczypior majeranek, estragon, bazylia, słodka papryka, pieprz, sól bułka na grzanki olej czosnkowy z oliwek Sposób przyrządzenia: W 1,5 l wody wygotowujemy wędzonkę, aż zmięknie.…

Barszczyk czerwony

Składniki • 1 i 1/2 kg buraków • 4-5 suszonych grzybów • pęczek włoszczyzny • sok z cytryny • sól • pieprz Sposób wykonania Grzyby namoczyć, a potem ugotować, wyjąć z garnka. Na tym samym wywarze ugotować włoszczyznę, poczekać aż wystygnie i wyjąć ją.. W innym garnku ugotować pokrojone buraki z dodatkiem soli i soku…

Zupa neapolitańska

Składniki: • 1 porcja włoszczyzny • kości cielęce • 2 łyżeczki masła • 2 łyżeczki mąki • 1 szklanka śmietany • sól • 5 dag startego, ostrego sera • makaron Wermiszel Sposób przyrządzenia: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar. Masło stopić, zasmażyć z mąką, połączyć z częścią wywaru i śmietaną, dodać do reszty wywaru, zagotować.…