Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na zupę

Zupa-krem z kalafiorów

 

Składniki:

 

  50 dag mrożonych kalafiorów

  2 litry rosołu z wołowiny

  2 duże ziemniaki

  2 łyżki masła

  1 średnia cebula

  1/2 cytryny

  1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

  3 łyżki utartego ementalera

  1 szklanka śmietany

  posiekana natka pietruszki

  1/2 łyżeczki cukru

  1 łyżka pikantnego ketchupu

  sól, pieprz

 

Barszcz chrzanowy

Składniki: • 50 dag kości • 25 dag włoszczyzny • 5 jaj • 5 łyżek utartego chrzanu • 25 dag wędzonki • 4 ząbki czosnku • łyżka mąki pszennej • szklanka śmietany • listek laurowy • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sporządzić wywar z kości i warzyw. Do przecedzonego wywaru dodać starty chrzan, czosnek (roztarty z…

Zupa z dyni na kwaśno

Składniki:


• 50 dag dyni oczyszczonej
• 3 szklanki wywaru z warzyw mieszanych
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• trzy czwarte szklanki śmietany
• 6 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem
• sól
• cukier
• ugotowany ryż na sypko, makaron lub łazanki

 

Zupa z jarmużu

Składniki: • 50 dag jarmużu • 20 dag cebuli • 15 dag selera • 20 dag ziemniaków • 1 łyżka masła • 1 szklanka mleka • 4 ząbki czosnku • pół szklanki śmietany • 4 łyżki zielonej pietruszki posiekanej ze szczypiorkiem • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, opłukać, pokroić wraz z selerem, włożyć…