Składniki: • 5 ząbków czosnku • 1 łyżeczka masła • 1-2 kostki rosołowe lub 1 litr wywaru z warzyw • ok 150g startego sera żółtego • sól, pieprz • kawałek bagietki • natka pietruszki do dekoracji Wykonanie: Czosnek posiekać. Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić czosnek i przesmażyć chwilkę uważając, by się nie przypalił. Do zeszklonego…
Tag: na zupę
Zupy
Krem z porów z szynką*
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Pory Masło Wywar z kury Pietruszka (korzeń) Ziemniaki Śmietana 36% Gałka muszkatołowa Szynka Pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Oczyszczone pory podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru z kury. Gotujemy z dodatkiem pietruszki (korzeń) i ziemniaków. Całość miksujemy z dodatkiem śmietany (36%), gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Przed podaniem dodajemy szynkę pokrojoną…
Zupa rybna
Ucha rybacka.
by Paula_18 • • 0 Comments
Składniki: • 400 g ryby • 2 ziemniaki • 1 marchew • 1-2 cebule • seler • pieprz • sól Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, wypatroszyć, włożyć do rondla i zalać wodą. Do gotującego się wywaru dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, ziemniaki, cebulę, seler oraz pieprz. Szybko doprowadzić do zagotowania, posolić, po czym dogotować…
Zupy
Kwaśnica.
by Gaździna • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg. ziemniaków. • 30 dag. kiszonej kapusty. • 75 dag. wieprzowiny. • 2 dag. suszonych grzybów. • 1 cebula. • 2 ząbki czosnku, • ziele angielskie, • pieprz, sól. Wykonanie: Grzyby namoczyć potem ugotować. Mięso ugotować w 6 szkl. osolonej wody z zielem ang. Wyjąć z wywaru pokroić na porcje. Do wywaru…
Zupy
Kartoflanka inaczej.
by Bazylia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 5 szklanek rosołu (może być z kostki) 15 dag szynki wołowej 1/2 pojemnika kwaśnej śmietany 2 cebule 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 pory sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: 1. W garnku rozgrzać tłuszcz i poddusić na nim cebulę i ziemniaki obrane i pokrojone. 2. Dolać rosół, zagotować i…