Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kartoflanka inaczej.

Składniki:

zupaziemniaczana2ei.jpg

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 szklanek rosołu (może być z kostki)
  • 15 dag szynki wołowej
  • 1/2 pojemnika kwaśnej śmietany
  • 2 cebule
  • 1 czubata łyżka masła lub margaryny
  • 2 pory sól,
  • pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:
1. W garnku rozgrzać tłuszcz i poddusić na nim cebulę i ziemniaki obrane i pokrojone.
2. Dolać rosół, zagotować i gotować dalej na małym ogniu ok. 15.min.
3. Pory pokrojone w krążki gotować ok. 5 min. w niewielkiej ilości osolonej wody.
4. Szynkę pokroić w paski.
5. Doprawić zupę śmietaną i przyprawami, dodać pory i szynkę. Wydaje mi się, że zamiast szynki dobre byłyby ugotowane parówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *