Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na zakąskę

Znakomity pasztet domowy

Oto wypróbowany przepis na pasztet. Ostateczna receptura ustaliła się w czasie kilku lat prób i błędów. Tak więc jest wypróbowany na własnym żołądku. Ostateczny przepis jest prosty, łatwy, tani, a efekt znakomity. W zależności od dodatków może to być pasztet codzienny albo bardzo wykwintny.

Składniki na wersję podstawową:

  • 1 kg wołowiny bez kości(wyłącznie szponder albo pręga)
  • 1 kg chudego podgardla wieprzowego
  • 0,5 kg wątroby wieprzowej (wyłącznie wieprzowej)
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 1 gałka muszkatołowa średniej wielkości
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz


 

Śledź w oliwie na pierzynce z jabłek

Składniki: 50 dkg filetów solonych ze śledzi 2 kwaśne jabłka 1/3 szklanki śmietany 3 łyżki majonezu 1 cebula oliwa z oliwek sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku, obsączyć, pokroić. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z oliwa, zalać tą mieszanką śledzie, odstawić na noc do lodówki. Cebulę obrać, odkroić kilka…

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Składniki: 50 dkg filetów śledziowych 3 kwaśne jabłka 1 czerwona cebula 1 łyżka soku cytrynowego 1 szklanka śmietany Sposób przyrządzenia: Śledzie opłukać wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, dsączyć podzielić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki, posolić lekko.…

Śledź z fasolką szparagową

Składniki: 2 filety ze śledzi 15 dkg fasolki szparagowej 1 cebula 1 jajko ugotowane na twardo natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, opłukać, obsączyć, pokroić w skośne paski. Jajko obrać przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć i odłożyć żółtko, białko pokroić na plastry, żółtko pokroić w drobną kostkę.…