Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na wigilię

Śledź z winogronem i ananasem

Składniki: 50 dkg filetów solonego śledzia 2 łyżki soku cytrynowego 20 dkg ananas konserwowany 2 dkg winogron bez pestek 6 łyżek dobrego jogurtu Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć kilkakrotnie zmieniając wodę, obsączyć, pokroić w kawałki 2,5 cm. Ananasa pokroić w kostkę. Winogrona umyć, każdy owoc przekroić na połowę. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Śledzie, ananasa i…

Jesiotr smażony

Składniki: 1 kg ryby mąka sok z cytryny olej i masło sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, wyfiletować, umyć i osuszyć. Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Każdą porcję ryby dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty…

Daktyle lub morele z mięsnym farszem

Składniki: 50 dkg suszonych moreli lub daktyli 25 dkg pieczonego mięsa 1 mała cebulka ser żółty w plastrach 2 żółtka jaj sól, pieprz, curry Sposób przyrządzenia: Daktyle lub morele namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieją odcedzić, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu. Mięso i cebulę zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z żółtkami,…

Koreczki z wędzonego łososia i oliwek

Składniki: łosoś wędzony w płatach oliwki nadziewane papryką sok z cytryny plasterki cytryny do dekoracji zielenina Sposób przyrządzenia: Z płata wędzonego łososia wykroić wstęgi o szerokości równej długości oliwek. Na wykałaczki nabijać naprzemiennie oliwki i wędzonego łososia w sposób jak przedstawiono na fotografii. Schłodzić. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na półmisku, udekorować zieleniną…

Koreczki w bakłażanie

Składniki: 2 bakłażany 2 pomidory 2 ugotowane na twardo jajka kilka plastrów żółtego sera płaty śledziowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Posolić każdy plaster pozwolić aby obciekły z wydzielającego się sosu, popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć…