Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Kluski francuskie

Składniki: 2 jajka 3-4 dag mąki 3 dag masła sól Sposób wykonania: Masło, żółtka i szczyptę soli utrzeć ze sobą, wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę oraz mąkę. Delikatnie połączyć. Z powstałą masę kłaść łyżeczką na rozgrzaną wodę. Gotować do miękkości.

Włoskie kopytka Gnocchi

Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dkg białego sera 2 łyżki  masła 10 dkg startego sera parmezanu 8 listków szałwii 2 żółtka 10 łyżek mąki sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować odcedzić, wystudzić i przepuścić  przez maszynkę  razem z białym serem. Dodać mąkę  i 3/4  startego  parmezanu, żółtka, sól i pieprz do…

Grzybowa sałatka z majonezem i zielonym groszkiem-Iwony

Składniki: ½ kg świeżych grzybów 1 szklanka konserwowego groszku ½ szklanki majonezu 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Świeże grzyby oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki. Groszek osączyć na sicie z zalewy. Groszek i grzyby wymieszać z majonezem, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do…