
Składniki:
- 2 jajka
- 3-4 dag kaszy manny
- 3 dag masła
- sól

Składniki: 2 jajka 3-4 dag mąki 3 dag masła sól Sposób wykonania: Masło, żółtka i szczyptę soli utrzeć ze sobą, wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę oraz mąkę. Delikatnie połączyć. Z powstałą masę kłaść łyżeczką na rozgrzaną wodę. Gotować do miękkości.
Składniki: 2 sprawione króliki sól, pieprz do smaku 10 dkg masła 400 ml różowego wina 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmarynu 4 łyżki borówek 8 gruszek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić na 8 kawałków, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle, wlać wino, dodać zioła. Królika piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Mięso…
Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dkg białego sera 2 łyżki masła 10 dkg startego sera parmezanu 8 listków szałwii 2 żółtka 10 łyżek mąki sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować odcedzić, wystudzić i przepuścić przez maszynkę razem z białym serem. Dodać mąkę i 3/4 startego parmezanu, żółtka, sól i pieprz do…
Składniki: ½ kg świeżych grzybów 1 szklanka konserwowego groszku ½ szklanki majonezu 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Świeże grzyby oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki. Groszek osączyć na sicie z zalewy. Groszek i grzyby wymieszać z majonezem, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do…