Składniki: filet z kurczaka 20 dag masła 5 łyżek białego wytrawnego wina 2 żółtka 15 dag wędzonego boczku pęczek dymki sól kolorowy pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Fileta pokroić w kostkę, która oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie posiekaną dymkę i pokrojony w kostkę boczek również przesmażyć. Następnie miseczkę wstawić…
Tag: na obiad
Kurczak
Kieszonki z kurczaka z serem
by Aga Matera • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z kurczaka 4 plastry żółtego sera sól Marynata: sok i starta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oleju chi lii Sposób wykonania: Składniki podane na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie filety kurczaka, lekko rozbić tłuczkiem i naciąć by powstały kieszonki po czym włożyć je do marynaty.…
Zupy
Zupa z botwiny z buraczkami i marchewką
by Sylwia Galewska • • 0 Comments
Składniki: botwina z buraczkami 2 marchewki pęczek koperku sól pieprz kostka rosołowa mała śmietana 12% 2 łyżki mąki łyżka octu cukier vegeta Sposób wykonania: Buraczki i pokrojoną marchewkę zalać je 2,5 l wody wymieszanej z kostka rosołowa i trzymać na ogniu do miękkości. Wówczas dodać łodygi botwiny i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku…
Zupy
Zupa z pokrzyw Justyny
by Justyna Buras • • 0 Comments
Składniki:
- 2 garście młodych pokrzyw
- 1 marchewka
- 1 cebula
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 1,5 l wywary
- 3 ziemniaki
- sól
- pieprz
- żółtko
- 2 łyżki śmietany
- łyżka soku z cytryny

