Składniki: filet z kurczaka kilka plasterków żółtego sera 300 g pieczarek sól vegeta mąka bułka tarta jajko pieprz olej Sposób wykonania: Pieczarki pokroić w plasterki, które obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym oprószyć je Vegeta. Następnie piersi pokroić na filety, stłuc je tłuczkiem, obtoczyć je w mące, potem w roztrzepanym jajku a na koniec w…
Tag: na obiad
Drób
Filety w maślance i krakersach
by Maria Pawełczak • • 0 Comments
Składniki: 2 filety z kurczaka 1 l maślanki 1 op. krakersów przyprawa do mięs Sposób wykonania: Mięso pokroić w paski, które zalać maślanką i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia odsączyć kurczaka z maślanki i obtoczyć w pokruszonych krakersach wymieszanych z przyprawą do mięs. Ułożyć na blasze i wstaiwc do piekarnika rozgrzanego do…
Zupy
Zimowa zupa śliwkowa
by Aneta Ciszak • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki rodzynek 50 dag mrożonych śliwek 3 łyżki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny 1 szkl. śmietany 18% Sposób wykonania: 1 l wody doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić do niej śliwki i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie śliwki odcedzić i przetrzeć przez sito. Zasypać je cukrem i…
Drób
Skrzydełka duszone
by Oliwia Stachnik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka łyżka tymianku łyżka przyprawy do kurczaka ¼ szkl. oleju sól pieprz Sposób wykonania: Tymianek dodać do oleju razem ze szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do kurczaka. Powstał a marynatą posmarować skrzydełka kurczaka i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie skrzydełka obsmażyć an rozgrzanym oleju po czym podlać…
Zupa fasolowa
Kartoflanka z fasolą
by Sylwia Konopińska • • 0 Comments
Składniki:
- • 2 marchewki
• pietruszka
• 5 ziemniaków
• puszka białej fasoli
• 1,5 l bulionu
• sól
• pieprz
• natka pietruszki