Składniki: 30 g grysiku 20 g masła jajko sól olej Sposób wykonania: Jajko roztrzepać po czym dodać do niego grysik i szczyptę sol. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. W między czasie utrzeć masło i dodać do go masy grysikowej. Całość dokładnie utrzeć. Z powstałego ciasta nabierać łyżką kawałki, które obtoczyć w oleju…
Tag: na obiad
Listy
Kluski z makiem i bakaliami
by Mikołaj Izydorczyk • • 0 Comments
Składniki: ½ mąki 2 jajka ½ szklani maku 4 łyżki miodu garść rodzynek i orzechów 4 łyżki słodkiej śmietany sól Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać odorbinę wody. Całość dokałdnie zagnieść na twarde ciasto. Rozwałkować je i pokroić na kluseczki. Ugotować je w osolonej wodzie. W między czasie mak sparzyć wrzątkiem a potem…
Listy
Kluski z makiem
by Justyna Nawrat • • 0 Comments
Listy
Smażone kapelusze borowików
by Krystian Brzezicki • • 0 Comments
Składniki: 10 – 12 dag kapeluszy suszonych borowików 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki mąki 1 kg tłuszczu roślinnego Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wówczas grzyby odsączyć i oprószyć pieprzem. Całe kapelusze obtoczyć w mące, potem w roztrzepanych…
Listy
Kołduny z farszem z baraniny
by Jola Ignatowicz • • 0 Comments
Składniki: 50 dag baraniny 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki) majeranek sól, pieprz 25 dag mąki łyżka oleju szczypta soli Sposób wykonania: Mięso zemleć w maszynce po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie mąkę wymieszać z olejem oraz wodą i zagniatać aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć…