Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Zupa śliwkowa z goździkami

Składniki: 1 kg śliwek goździki ¾ szkl. cukru skórka z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Cukier, skórkę cytrynowa i goździki zalać 5 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia po czym dodać wydrylowane i pokrojone śliwki. Trzymać na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość zmiksować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Jeszcze raz…

Gęsta zupa jarzynowa z wołowiną

Składniki: 25 dkg mięsa wołowego bez kości 1 litr bulionu mięsnego 20 dkg różyczek brokuły 20 dkg fasolki szparagowej 2 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w paski grubości palca. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać porcjami mięso, mocno je obrumienić ze wszystkich stron.  Ziemniaki…

Kolorowa zupa owocowa

Składniki: 1 jabłko 1 gruszka 30 dkg mieszanki jagód 12 dkg cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 1 pomarańcza 2 łyżki gęstej śmietany Sposób przyrządzenia: Jabłko i gruszkę obrać, pokroić w plastry, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców zalać 3 szklankami wody, gotować 15 minut, wywar odcedzić do rondla. …