Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na naszym stole

Sorbet porzeczkowo-malinowy

Składniki: 75 dag czerwonych porzeczek, 25 dag malin, 1 cytryna, 20 dag cukru. Sposób przyrządzenia: Do rondla wlać niepełną szklankę wody, wsypać cukier, gotować przez 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Porzeczki odszypułkować, umyć, osuszyć. Maliny wrzucić do sitka, opłukać, osączyć. Cytrynę wyszorować, pokroić na cienkie plasterki. Porzeczki i…

Sorbet pomarańczowy z miętą

Składniki: 50 g cukru, 2 soczyste pomarańcze, 1 łyżeczka campari, kilka listków świeżej mięty Sposób przyrządzenia: Cukier zagotować z 1/81 wody. Pomarańcze sparzyć. Z jednego owocu zetrzeć skórkę i dodać do syropu z cukru, gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, następni przecedzić i wlać do metalowej miseczki. Naczynie wstawić do większej miski wypełnionej zimną…

Sałatka z tuńczyka

Składniki: 40 dag tuńczyka z puszki, 1/2 grejpfruta (opcjonalnie) 1 banan 250 ml majonezu 1 łyżeczka soku cytrynowego 3 jajka ugotowane na twardo słodka papryka, sól 125 ml chudego jogurtu kilka liści sałaty do przybrania. Sposób przyrządzenia: Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki o jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na plasterki, skropić…

Sałatka z patisonów

Składniki: 40 dag młodych patisonów 2 średnie pomidory 1 średnia cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny cukier i sól do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, osączyć i pokroić na ósemki. Patisony umyć i zetrzeć na tarce od jarzyn. Warzywa wymieszać. Olej połączyć z sokiem z…