Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na naszym stole

Likiery

W Polsce likiery przeżywały rozkwit swojej największej popularności w XIX wieku. Szczególną popularnością cieszyła się zwłaszcza ich odmiana zwana rosolisami. Rosolisy przyrządza się podobnie jak likiery, są jednak od nich mocniejsze. Ich historia rozpoczęła się w 1823 r., kiedy dobra łańcuckie przejął Alfred Potocki, wnuk księżnej Lubomirskiej. Wówczas powstała fabryka wódek i likierów. Założono sklepy…

Koszerny smak- kuchnia żydowska.

W Lublinie żył Widzący z Lublina, jeden z najsłynniejszych cadyków polskich. Lublin leży koło Piask, gdzie Sztukmistrz z Lublina, bohater Singera jadał w karczmie, której już nie ma. Oto garść informacji o żydowskiej kuchni zaprawionej magią. Mówiąc o kuchni żydowskiej trzeba najpierw wyjaśnić, co to jest kuchnia koszerna i co oznacza słowo koszerny. KOSZERNY –…

Fileciki z karpia duszone w liściach szpinaku*

*Cykl – przepisy mistrzów Składniki: (10 porcji) Karp (filet) – 1,00 kg Szpinak liściasty – 0,50 kg Śmietana 30% – 0,5l Masło – 0,20 kg Czosnek – 0,03 kg Ziemniaki – 1,00 kg Borowiki – 0,40 kg Cebula – 0,10 kg Marchewka – 0,20 kg Dekoracja: koperek, rozmaryn Przyprawy: cukier, sól, pieprz, pieprz czerwony, przyprawa…

Daje krzepę, krasi lica……….

Jest w południowej Polsce niewielkie miasteczko, które słynie na cały kraj i jego okolice z produkowania bimbru, a dokładniej rzecz biorąc śliwowicy. Pewnie osoby, które miały okazję skosztować tego trunku wiedzą już, że miasteczkiem tym jest Łącko. Sztuka produkcji śliwowicy jest w tym regionie przekazywana z pokolenia na pokolenie już od niemalże czterech wieków, bo…