Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: myślistwo

Polędwica z dzika z sosem orzechowym i dofinkami (kulkami ziemniaczanymi)

 650 g polędwicy z dzika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować posmarować 2 łyżkami oleju spożywczego i pod przykryciem postawić w chłodnym miejscu (lodówce) na 30-40 minut potem pokroić polędwicę na plastry po około 80 g, rozgrzać 120 g masła sklarowanego i obsmażyć na nim plastry polędwicy po 2 minuty z każdej strony. Na…

Dziki królik z kamionki

1 sprawionego dzikiego królika (1 1/2 kg) opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon, podzielić na niewielkie kawałki, obrać 1 ząbek czosnku i drobno posiekać, wymieszać z 1 ząbek czosnku 1 łyżką sosu sojowego 1 łyżką oleju kukurydzianego 1/2 łyżeczki otartej bazylii świeżo zmielonym pieprzem startą gałką muszkatołową oraz szczyptą mielonego cynamonu i…

Comber dzikiego królika z sosem jabłkowym

2 combry dzikiego królika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, w brytfannie obsmażyć ze wszystkich stron na 4 łyżkach oleju słonecznikowego brytfannę wsunąć na środkowy poziom piekarnika do pieczenia, wygotowany sos z pieczenia uzupełniać dolewanym co jakiś czas wywarem z cielęciny (100 ml). Temperatura pieczenia: w piekarniku tradycyjnym (uprzednio nagrzanym) około 200°C w piekarniku z…

Dziki królik pieczony

  2 combry dzikiego królika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon od combrów oddzielić uda, przednie skoki i łaty (części brzuszne) natrzeć solą świeżo zmielonym pieprzem pokroić w plasterki 125 g boczku i wyłożyć nimi brytfannę, oczyścić 1 pęczek włoszczyzny umyć, drobno pokroić, rozłożyć na plasterkach boczku, na wierzchu położyć królicze uda,…