Składniki: chleb focaccia 1/4 szkl. oliwy z oliwek 25 dag włoskiej moratdelli 20 dag mozzarelli 12 liści bazylii Sposób wykonania: 2 kromki chleba skropić oliwą z oliwek. Następnie ułożyć na nich liście bazylii, mortadele oraz mozzarelle pokrojone w plastry. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 6 minut.
Tag: mortadela
Przekąski
Kanapki z chipsami ziemniaczanymi i mortadelą
by Radek • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 4 kromki pszennego chleba 1 szkl. podartej sałaty lodowej 25 dag włoskiej mortadeli 30 g chipsów ziemniaczanych 1 pomidor Sposób wykonania: Majonez razem z musztardą wymieszać po czym posmarować wszystkie kromki. Następnie rozłożyć na nich sałatę oraz mortadelę. Chipsy pokruszyć, posypać kanapki i rozłożyć jeszcze plasterki pomidora. Przepis…
Półmięsne
Leczo z mortadelą
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • mortadela wieprzowa lub parówkowa 25 dkg • papryka czerwona 2 sztuki • cebula 1 sztuka • cukinia mała 1 sztuka • śmietana gęsta kwaśna 4 łyżki • słodka papryka w proszku 1 łyżka • natka pietruszki • sól, pieprz • olej Sposób przyrządzenia: Warzywa kroimy wedle upodobań, smażymy je na oleju tak aby…
Jajka
Jajka w kiełbasianych miseczkach
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 5 jajek 5 plastrów mortadeli olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej obsmażyć na nim jednostronnie plastry mortadeli do momentu aż jej brzegi się uniosą tworząc miseczkę. Kiełbasiane miseczki ułożyć na wysmarowanej olejem formie, do każdej ostrożnie wybić jajko, przyprawić i zapiec w piekarniku do momentu aż białka się zetną.