Składniki:
- • 30 dag filetów śledziowych matiasów
• kawałek pora
• 1 cebula
• łyżka masła
• kieliszek czerwonego wina
• 1 łyżka miodu
• imbir mielony
• cytryna
• sól
• pieprz
Składniki: 50 dag filetów śledziowych 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka miodu goździki ziele angielskie pieprz liść bobkowy cynamon Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i moczyć kilka godzin. W między czasie miód wymieszać z winem oraz przyprawami po czym doprowadzić do wrzenia. Wówczas marynatą zalać odsączone z wody śledzie. Tak zamarynowane śledzie wstawić do…
Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru garść rodzynek 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucić jeszcze garść rodzynek. Powstałą masę rozsmarować…
Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Powstałą masę rozsmarować na blasze posmarowanej olejem. Odstawić do zastygnięcia. Następnie zastygnięty…
Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru ½ szkl posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucić jeszcze posiekane orzechy.…