Składniki: • 150 g słodkich migdałów • 30 g gorzkich migdałów • 10 jajek • ½ białka • 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Sparzone migdały obrać i posiekać po czym wymieszać z ½ białka. Następnie żółtka razem z cukrem utrzeć do białości, wówczas dodać migdały. Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę. Całość…
Tag: migdały
Ciastka
Wianuszki czekoladowe z migdałami
by Elżbieta Kubiak • • 0 Comments
Składniki: 1 1/8 szkl. migdałów 3 białka 10 łyżek cukru ½ szkl. startej czekolady tłuszcz Sposób wykonania:Białka ubić na sztywną pianę, wówczas wsypać do niej posiekane migdały, cukier oraz czekoladę.Całość delikatnie połączyć.Układać masę łyżką na blasze wysmarowanej tłuszczem tworząc kształt wianuszków.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 5-7 minut.
Ciastka
Ciasteczka śmietankowe
by Krzysztof Urbański • • 0 Comments
Składniki: 10 łyżek masła ½ szkl. cukru 10 migdałów 1 2/5 szkl. mąki 1/3 szkl. śmietanki 1 jajko Sposób wykonania:Schłodzone masło posiekać po czym dodać do niego zmielone migdały, cukier oraz mąkę.Całość dokładnie wyrobić dodając w trakcie tyle śmietany aby ciasto można było rozwałkować.Gdy ciasto zostanie rozwałkowane na grubość 3-4 mm wykroić z niego ciasteczka.Posmarować…
Ciastka
Ciasteczka migdałowe z pistacjami
by Aleksandra Wróblewska • • 0 Comments
Ciastka
Ciasteczka czekoladowe Kasi
by Katarzyna Stępień • • 0 Comments
Składniki: 4 żółtka ½ szkl. cukru 1/8 szkl. posiekanych migdałów ½ szkl. startej czekolady 5 łyżek mąki 1 białko masło polewa czekoladowa- może być kupna Sposób wykonania:Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć do białości po czym dodać startą czekoladę, migdały oraz mąkę.Na koniec dodać pianę ubitą z białek.Całość delikatnie połączyć aby piana nie opadała.Nabierać ciasto łyżką…