Składniki: 800 g maku 1 ½ szkl. słodkich migdałów 20 gorzkich migdałów 2 szkl. cukru Sposób wykonania: Mak sparzyć kilka razy wrzącą wodą po czym zemleć w maszynce. Następnie zmielić migdały i dodać je do maku razem z cukrem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Tag: migdały
Sosy
Sos do naleśników
by Malwina Stefaniak • • 0 Comments
Składniki: łyżka masła ½ szkl. mąki 2 szkl. mleka ½ szkl. cukru cynamonu starta skórka z cytryny ½ szkl. słodkich migdałów Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z masłem oraz mlekiem po czym doprowadzić do wrzenia 2 krotnie. Jeśli powstaną grudki przetrzeć powstała masę przez sito. Następnie dodać szczyptę cynamonu, skórkę z cytryny, cukier oraz mielone migdały.…
Likiery
Likier korzenny
by Grażyna Konieczna • • 0 Comments
Składniki: 3 dag migdałów 50 ml jałowcówki 3 dag kminku 20 dag cukru szczypta szafranu, kory cynamonu, goździków, suszonej mięty 200 ml wody źródlanej 600 ml winiaku Sposób wykonania:Sparzane i obrane migdały pokroić po czym zalać je jałowcówką.Następnie przełożyć je do gęsiorka, dodać pozostałe przyprawy razem z miętą.W między czasie wodę doprowadzić do wrzenia z…
Desery
Kulki kakaowe z bakaliami
by Małgorzata Socha • • 0 Comments
Składniki: 25 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 6 łyżek ciemnego piwa 12 dag cukru pudru 12 dag zmielonych migdałów 2 łyżki posiekanych rodzynek kakao w proszku Sposób wykonania:Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.Następnie nie przerywając mieszania wlewać stopniowo piwo, wsypać rodzynki, cukier oraz migdały.Gdy powstania gładka masa, zestawić z ognia i ostudzić…
Wino
Grzaniec z rodzynkami i migdałami
by Szymon Janicki • • 0 Comments
Składniki: 1 l czerwonego wina 10 dag rodzynek 10 dag migdałów 1 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki zmielonego kardamonu kawałek cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 50 ml winiaku Sposób wykonania:Wini podgrzać na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, migdałów, rodzynek, kardamonu oraz cynamonu.Trzymać na malutkim ogniu około 10 minut.W między czasie do rondelka wsypać cukier…