Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Sos do naleśników

Składniki: łyżka masła ½ szkl. mąki 2 szkl. mleka ½ szkl. cukru cynamonu starta skórka z cytryny ½ szkl. słodkich migdałów Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z masłem oraz mlekiem po czym doprowadzić do wrzenia 2 krotnie. Jeśli powstaną grudki przetrzeć powstała masę przez sito. Następnie dodać szczyptę cynamonu, skórkę z cytryny, cukier oraz mielone migdały.…

Likier korzenny

Składniki: 3 dag migdałów 50 ml jałowcówki 3 dag kminku 20 dag cukru szczypta szafranu, kory cynamonu, goździków, suszonej mięty 200 ml wody źródlanej 600 ml winiaku Sposób wykonania:Sparzane i obrane migdały pokroić po czym zalać je jałowcówką.Następnie przełożyć je do gęsiorka, dodać pozostałe przyprawy razem z miętą.W między czasie wodę doprowadzić do wrzenia z…

Kulki kakaowe z bakaliami

Składniki: 25 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 6 łyżek ciemnego piwa 12 dag cukru pudru 12 dag zmielonych migdałów 2 łyżki posiekanych rodzynek kakao w proszku Sposób wykonania:Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.Następnie nie przerywając mieszania wlewać stopniowo piwo, wsypać rodzynki, cukier oraz migdały.Gdy powstania gładka masa, zestawić z ognia i ostudzić…

Grzaniec z rodzynkami i migdałami

Składniki: 1 l czerwonego wina 10 dag rodzynek 10 dag migdałów 1 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki zmielonego kardamonu kawałek cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 50 ml winiaku Sposób wykonania:Wini podgrzać na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, migdałów, rodzynek, kardamonu oraz cynamonu.Trzymać na malutkim ogniu około 10 minut.W między czasie do rondelka wsypać cukier…