Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Ciastka pełne przypraw

Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 300g masła 2 jajka łyżeczka zmielonych przypraw: imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon 5-10 zmielonych migdałów Sposób wykonania:Do mąki wbić jajka, dodać cukier, masło, migdały oraz przyprawy.Całość dokładnie wyrobić i powstałe ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka.Ułożyć na blasze,…

Mazurek z migdałami

Składniki: 12 łyżek miękkiego masła 1 szkl. cukru 6 jajek 3 łyżki zmielonych gorzkich migdałów 3 łyżki zmielonych słodkich migdałów 1 1/5 szkl. mąki ½ łyżki masła Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, cukier, migdały oraz mąkę. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.…

Masa pistacjowa do ciast

Składniki: 1/3 szkl. zmielonych słodkich migdałów 1/3 szkl. zmielonych pistacji ¼ szkl. drobno zmielonego cukru 3-4 krople olejku pomarańczowego szczypta cukru waniliowego 3-4 białka Sposób wykonania: Cukier utrzeć z dodatkiem pistacji i migdałów po czym dodać cukier waniliowy oraz olej pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć.

Masa migdałowa do ciast

Składniki: 600 g słodkich migdałów 100 g gorzkich migdałów 2 szkl. zmielonego cukru 7 białek Sposób wykonania: Migdały utłuc po czym wymieszać je z białkami i cukrem. Powstałą masę doprowadzić do wrzenia na małym ogniu nie przerywając mieszania. Następnie masę rozłożyć w brytfannie wyłożonym papierem pergaminowym i podsuszyć w rozgrzanym piekarniku.

Miodowe ciastka

Składniki: 2 1/5 szkl. miodu 4 1/2 szkl. mąki 8 jajek 10 gorzkich migdałów posiekana skórka z 1 cytryny Sposób wykonania:Miód doprowadzić do wrzenia po czym zestawić go z ognia aby ostygł, wówczas dokładnie go utrzeć.Następnie dodać mąkę, posiekaną skórkę z cytryny, roztarte żółtka oraz zmielone migdały.Całość delikatnie wymieszać a na koniec dodać jeszcze białka…