Składniki: 100 g słodkich migdałów 20 g gorzkich migdałów 2-4 łyżki cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania: Migdały sparzyć wrzącą wodą po czym je zemleć. Następnie rozprowadzić je wodą i wymieszać z cukrem. Doprowadzić do wrzenia, przecedzić a następnie wycisnąć. Idealny do kisieli i puddingów.
Tag: migdały
Ciasta
Ciasto miodowe z migdałami
by Bożena K • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. miodu 2 szkl. mąki 9 jajek 1 łyżeczka posiekanej skórki z pomarańczy łyżeczka przypraw: goździki, ziele angielskie, kardamon ½ szkl. mielonych migdałów Sposób wykonania: Miód ucierać a gdy stanie się biały dodać mąkę. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, przyprawy oraz skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na…
Ciastka
Marcepany z migdałami
by Alina Rojek • • 0 Comments
Składniki: 400 g słodkich migdałów 2 szkl. cukru 5- 6 kropel olejku rumowego ½ szkl. wody Sposób wykonania:Migdały utłuc po czym dodać do nich olej oraz ½ szkl. wody i przełożyć do rondelka.Wsypać jeszcze cukier i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu aż masa zgęstnieje, wówczas zdjąć z ognia i uformować z niej wałek.Oprószyć …
Ciastka
Pierniczki z miodem i migdałami
by Marcin Kubik • • 0 Comments
Składniki: 12 jajek 1 szkl. cukru 2 1/5 szkl. miodu 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 50 g posiekanej cykaty 100 g posiekanych migdałów 700 g mąki Sposób wykonania:Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć do białości po czym dodać miód i całość energicznie ubijać aby miód zbielał.Następnie dodać cykatę, przyprawy, migdały oraz mąkę.Całość wymieszać i na…
Ciastka
Ciastka migdałowe z goździkami
by Maria Kula • • 0 Comments
Składniki: 400 g słodkich migdałów 100 g gorzkich migdałów 1 szkl. cukru 6 g mielonych goździków Sposób wykonania:Sparzone migdały posiekać, dodać cukier oraz goździki.Całość utłuc na kleistą masę.Przełożyć ciasto do foremek i wstawić piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, wysuszyć.Przed podaniem polukrować.