Składniki: 4 jajka ¾ szkl. cukru kieliszek rumu ½ szkl. płatków migdałowych ½ szkl. powideł tłuszcz Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać powidła oraz rum. Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną piane, delikatnie połączyć. Powstałą masę przelać do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Posypać jeszcze płatkami migdałowymi i…
Tag: migdały
Listy
Deser budyniowo-migdałowy
by Magda • • 0 Comments
Składniki: op. budyniu śmietankowego 1 ½ szkl. mleka łyżka masła 2 łyżki cukru 80 dag migdałów 2 łyżki śmietanki ½ szkl. wiórków kokosowych Sposób wykonania: 1 szklankę mleka razem z masłem i cukrem doprowadzić do wrzenia po czym dodać budyń wymieszany z resztą mleka. Cały czas mieszając trzymać jeszcze na ogniu około 2 minut. Po…
Listy
Budyń migdałowy
by Jolanta Pinkowska • • 0 Comments
Listy
Chrupiące jabłka
by Marzena Knap • • 0 Comments
Składniki: 5 kwaśnych jabłek 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki mąki ½ kostki masła 1 łyżeczka cynamonu Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać i pokroić plastry. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Zmieszać cukier, płatki owsiane, mąkę, masło i cynamon. Tak przygotowane składniki wyłożyć na jabłka i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni…