Składniki:
- 12 dag cukru
- ½ kostki masła
- 6 dag migdałów
- 12 dag mąki krupczatki
- 3 jajka
- 1 jajko
- 3 dag posiekanych migdałów
- 3 dag rodzynek
- 3 dag daktyli
- 3 dag grubego cukru
- tłuszcz do formy
Składniki: kostka masła 1 ½ szkl. mąki tortowej ¾ szkl cukru pudru ¾ szkl migdałów łyżeczka skórki z cytryny 3 gotowane żółtka surowe żółtko szczypta soli jajko konfitura tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ugotowane żółtka jak i surowe żółtko, mąkę, posiekane migdały oraz…
Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 5 żółtek ugotowanych na twardo kostka masła 1 szkl. cukru pudru łyżeczka skórki z cytryny szczypta soli tłuszcz do formy cukier puder do posypania Masa: 1 szkl. rodzynek 1 szkl. posiekanych migdałów 1 szkl. posiekanych daktyli 1 szkl. posiekanych fig 1 szkl. śmietanki Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką…
Składniki: 1 l wiśni ¾ szkl. migdałów 1 szkl czerwonego deserowego wina 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki żelatyny sok z cytryny starta skórka z całej cytryny goździk cukier puder Sposób wykonania: Do wiśni dodać wino, miód, sok z cytryny, goździki, skórkę cytryny oraz wlać tyle wody aby zakryła owoce. Trzymać na małym ogniu około…
Składniki: 1 l czereśni ¾ szkl. migdałów 1 szkl czerwonego deserowego wina 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki żelatyny sok z cytryny starta skórka z całej cytryny goździk cukier puder Sposób wykonania: Do czereśni dodać wino, miód, sok z cytryny, goździki, skórkę cytryny oraz wlać tyle wody aby zakryła owoce. Trzymać na małym ogniu około…