Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretka na czerwono

Składniki:

  • 1 l czereśni
  • ¾ szkl. migdałów
  • 1 szkl czerwonego deserowego wina
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki żelatyny
  • sok z cytryny
  • starta skórka z całej cytryny
  • goździk
  • cukier puder

    Sposób wykonania:
    Do czereśni dodać wino, miód, sok z cytryny, goździki, skórkę cytryny oraz wlać tyle wody aby zakryła owoce.
    Trzymać na małym ogniu około 3 minut.
    Po tym czasie czereśnie odsączyć a do syropu dodać żelatynę namoczoną w odrobinę wody.
    Całość dokładnie wymieszać aby żelatyną się rozpuściła i 1/3 powstałej galaretki wylać na dno salaterki.
    Wyłożyć na nią czereśnie, które posypać sparzonymi wrzątkiem migdałami i zalać resztą galaretki.
    Wstawić do lodówki na kilka minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *