Składniki: 3 bataty ¼ szkl soku pomarańczowego łyżka masła 1/8 łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki imbiru w proszku 3 pomarańcze uprażone płatki migdałów Sposób wykonania: Bataty wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny. Po tym czasie przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć miąższ. Dodać do miąższu…
Tag: migdały
Porady i Ciekawostki
Sałatka z ryżu i fasoli
by Izabella Ciołek • • 0 Comments
Składniki: łyżeczka gotowanej przyprawy curry łyżka masła ¾ szkl bulionu z kurczaka 1/3 szkl białego ryżu ¼ szkl posiekanego selera naciowego 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki 2 łyżki posiekanej zielonej papryki łyżka soku z limetki puszka czerwonej fasoli ¼ szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki uprażonych migdałów ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu pomidor Sposób wykonania; Na…
Porady i Ciekawostki
Orientalna sałatka makaronowa
by Kamila Wojtasik • • 0 Comments
Składniki: 2 paczki japońskiego makaronu ramen 2 łyżki oleju sezamowego ¼ szkl migdałów w płatkach ¼ szkl nasion sezamu 8 dymek główka kapusty ¼ szkl cukru łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ½ szkl oleju arachidowego 6 łyżek octu ryżowego Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju sezamowym przesmażyć sezam oraz płatki migdałowe, wówczas dodać posiekaną cebulę oraz poszatkowaną…
Porady i Ciekawostki
Podsmażana kapusta z migdałami
by Bożena Flak • • 0 Comments
Składniki: 120 dag kapusty pak choi 750 ml oleju roślinnego 75 g blanszowanych migdałów 1 łyżeczka soli 1 łyżka jasnego brązowego cukru szczypta mielonego cynamonu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do woka z silnie rozgrzanym olejem. Smażyć około 3 minuty po czym wyjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Natomiast do woka…