Składniki: 40 dag łopatki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu śliwkowego 3 łyżki oleju 1 papryka ¼ selera 2 łyżki pikantnego ketchupu Sposób wykonania; Do miseczki wlać sos sojowy i oliwę z oliwek. Dodać sos śliwkowy oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Do powstałej marynaty…
Tag: mięso
Porady i Ciekawostki
Złociste roladki z kurczaka z serem pleśniowym
by Halina Piega • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Duszone eskalopki z indyka
by Karol Kulczycki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa indyczego 1 łyżka ziół prowansalskich ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 2 łyżki tłuszczu 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, które natrzeć pieprzem oraz ziołami. Następnie na rozgrzanym tłuszczu wrzucić pokrojony czosnek. Lekko obsmażyć i dodać mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoto po…
Porady i Ciekawostki
Indycze kotlety w miodzie
by Piotr Golonka • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczką soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Do salaterki wlać miód, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodać jeszcze zioła prowansalskie i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić…
Porady i Ciekawostki
Gęś pieczona z jabłkiem i rodzynkami
by Karolina Węglarz • • 0 Comments
Składniki: 1 gęś 1 kg jabłek ½ kg cebuli 10 dag rodzynków 1 cytryna 1 łyżeczką cząbru 1 łyżeczką majeranku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok aby namokły. W między czasie oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Następnie obrać jabłka i…

