Składniki:
- 40 dag łopatki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu śliwkowego
- 3 łyżki oleju
- 1 papryka
- ¼ selera
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
Sposób wykonania;
Do miseczki wlać sos sojowy i oliwę z oliwek.
Dodać sos śliwkowy oraz mąkę ziemniaczaną.
Całość dokładnie wymieszać.
Do powstałej marynaty włożyć mięso pokrojone na paseczki.
Wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie smażyć mięso na rozgrzanym tłuszczu razem z marynatą.
Po kilku minutach dodać paprykę pokrojona w paseczki, pozbawioną gniazd nasiennych.
Selera obrać, pokroić w słupki i również dodać do mięsa.
Gdy warzywa zmiękną dodać ketchup, 2 łyżki wody i jeszcze chwilę podgrzewać.