Składniki: 1 ½ cebuli ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ½ kg rozbratlu ¼ łyżeczki pieprzu 1szkl. wody 1łyżka sosu Worcester sól Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek. W między czasie oprószyć mięso solą, pieprzem i mąką i obsmażyć na pletni z cebulką.…
Tag: mięso z wołowiny
Wołowina
Żeberka wołowe na ostro
by Wanda Szymura • • 0 Comments
Składniki: 2 1/3 kg żeberek wołowych ¼ szkl. sou Worcester ¼ szkl. czerwonego octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju roślinnego 1 szkl. cebuli 1 ¼ szkl. ketchupu ¾ szkl. wody 2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Żeberka podzielić na mniejsze porcje po czym ułożyć je na brytfannie i postawić na ruszcie, przykryte folią…
Wołowina
Polędwica wołowa z paseczkami warzyw
by Dorota Zawadka • • 0 Comments
Składniki: 400 g polędwicy 200 g różnych warzyw 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie obrumienić polędwicę po czym pokroić ją w 3cm paski. Następnie 2łyżki oliwy wymieszać z sokiem z cytryną, solą oraz pieprzem i do powstałej marynaty włożyć mięso, odstawić na 1 godz. W…
Wołowina
Wołowina w marchewce
by Basia Osiak • • 0 Comments
Składniki: 400 g przedniej wołowiny wywar mięsny 100 g marchwi 0,2 l deserowego czerwonego wina 20 g przecieru pomidorowego 50 g wędzonej słoniny 1 łyżka smalcu 30 g mąki czerwona papryka w proszku 1 cebulka natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę po czym zarumienić na rozgrzanym smalcu, wrzucić mięso pokrojone w…
Wołowina
Medaliony w pietruszkowym sosie
by Wiktoria Jaszczuk • • 0 Comments
Składniki: 600 g cielęciny 300 g pieczarek ½ cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 40 g masła 4 łyżki śmietany 60 g pietruszki ½ kieliszka białego wina wytrawnego sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić na 4 porcje, które oprószyć solą oraz pieprzem i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas zdjąć z patelni, wylać tłuszcz a wlać…