Przyrządza się jak zwykłą duszoną, dodając gdy już zrumieniona dwa lub trzy ogórki kiszone, obrane ze skórki i pokrajane w kostkę. Na pół godziny przed wydaniem zalać kwaterką kwaśnej śmietany rozbitą z pół łyżką mąki i razem poddusić. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r
Tag: mięso wołowe
Wołowina
Rumsztyki wołowe
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 40-50 dag wołowiny bez kości • 1 łyżka mąki • sól, pieprz • olej do smażenia • posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, oczyścić z żył i pokrajać na cienkie plastry w poprzek włókien. Następnie rozbić tłuczkiem, uformować nożem owalne rumsztyki, obtoczyć je w mące wymieszanej z pieprzem. Usmażyć na patelni, na…
Wołowina
Wołowina po francusku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 75 dag wołowiny, 40 dag marchewki, 25 dag cebuli, 25 dag pieczarek, 15 dag przerośniętego wędzonego boczku, 6 łyżek oleju, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 250 ml rosołu (może być z kostki), 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, cukier, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Mięso i boczek pokroić w paski. Marchew pokroić w…
Wołowina
Polędwica królewska
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg polędwicy wołowej • 3 łyżki masła • 1 kieliszek wytrawnego winiaku • 0.5 szlanki śmietany • sól, pieprz • olej • majeranek Sposób przyrządzenia: Polędwicę umyć, osuszyć, poklepać ze wszystkich stron, formując wałeczek, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na godzinę w chłodne miejsc. Rozgrzać olej w rondlu, zrumienić mięso z…
Wołowina
Gulasz wołowy w sosie myśliwskim
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 500g wołowiny 1 cebula tłuszcz do smażenia 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 grzybki suszone 150g kiełbasy ( najlepsza krakowska sucha ale może być inna) Przyprawy: liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 jagód jałowca, tymianek, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz. śmietana Sposób przyrządzenia: Wołowinę kroimy w grubą kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy…