Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso wołowe

Żeberka wołowe w sosie pomidorowym

Składniki: 2,5 kg żeberek wołowych 1 łyżka oliwy 2 obrane, pokrojone na ćwiartki cebule 4 posiekane ząbki czosnku 3 pokrojone szalotki 1 szklanka czerwonego wina 50 dkg pokrojonych w kostkę pomidorów 2 szklanki bulionu wołowego 1 łyżka przecieru pomidorowego suszone bazylia, tymianek, oregano Sposób przyrządzenia: Żeberka pociąć na porcję o długości około 5 cm (ja…

Świąteczna pieczeń wołowa Marii

Składniki: 2 kg wołowiny bez kości (krzyżowa, skrzydło, zrazowa…) pieprz i sól do smaku oliwa zioła prowansalskie 1 cebula liść laurowy ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Mięso oczyścić z żył, błon i powięzi. Umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, oliwą, oprószyć ziołami prowansalskimi. Odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu…