Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso wołowe

Wołowina duszona z boczkiem i grzybami

Składniki: 50 dkg mięsa wołowego bez kości 2 łyżki mąki 10 dkg wędzonego boczku bez skóry i nadmiaru tłuszczu 1 łyżka posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku 15 dkg grzybów ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu miesnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i ,osuszone mięso pokroić…

Pieczeń wołowa czosnkiem pachnąca

Składniki: 50 dkg wołowiny, dobrej bez kości 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 6 ząbków czosnku 1 cebula 1 łyżeczka pasty pomidorowej ½ łyżeczki kurkumy 2 szklanki bulionu mięsnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać, czosnek przekroić na połowę, cebulę pokroić drobno.  Umyte i osuszone mięso ponacinać ostrym nożem i w…

Wołowina duszona w kapuście po irlandzku

Składniki: 2,5 kg peklowanej wołowiny 8 obranych pokrojonych ziemniaków 1 średnia pokrojona kapusta 8 obranych pokrojonych cebul 8 obranych pokrojonych marchewek 8 ziaren pieprzu 1 ząbek czosnku posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane mięso pokroić grubo, zalać wodą i bardzo powoli gotować z dodatkiem ziaren…

Pieczeń wołowa wielkanocna

Składniki: 2,5 kg mięsa wołowego z udźca 15 dkg słoniny lub wędzonego boczku 5 obranych ząbków czosnku Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera ulubione zioła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pozbawić błon, żył i powięzi. Przygotować marynatę. Oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę gotujemy do miękkości w…