Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso wołowe

Wołowy jeż

Składniki: 1 kg wołowiny pieczeniowej (kulka) 10 dag całych migdałów 10 suszonych śliwek 2-3 łyżki powideł z węgierek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1  szklanka bulionu olej przyprawy kilka ziaren jałowca Sposób przyrządzenia: Migdały zalać ciepłą woda i obrać ze skórki. Zewnętrzną stronę wołowiny ponakłuwać i nadziewać migdałami , całość powinna wyglądać jak jeż z…

Wołowy kotlet z rodzynkami

Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 3 kromki czerstwego chleba 1 żółta cebula 1 szalotka 4 ząbki czosnku ½ szkl. orzechów włoskich 3 gałązki tymianku 70 dag mielonej wołowiny 1 jajko ¼ szkl. rodzynek 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki 1 ½ szkl. ziemniaczanego puree 2 szkl. ugotowanego na parze szpinaku Sposób wykonania:…

Szaszłyki z polędwicy w marynacie

Składniki: 1,2 kg polędwicy wołowego ½ szkl. orzechów włoskich 1 ząbek czosnku ¼ szkl. oliwy z oliwek ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina pieprz Sposób wykonania: Polędwice pokroić na cienkie plasterki, które nabić na patyczki szaszłykowe po czym ułożyć je na blasze do pieczenia tak aby żaden z nich nie leżał płasko. Następnie posiekane orzechy zmiksować…

Mielona wołowina z cukinią i bakłażanem

Składniki: 20-30 dag bakłażana 20-30 dag cukinii łyżeczka imbiru ½ kostki rosołowej 1 szkl. wywaru 1 ½ łyżki smalcu 20 dag mielonej wołowiny 1 ¼ łyżki sosu sojowego ½ łyżki sosu hoisin ½ łyżeczki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię oraz bakłażany oprószyć solą oraz pieprzem po czym przesmażyć na rozgrzany oleju, wyjąć. Następnie na…