Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso wołowe

Pieczeń wołowa faszerowana

Składniki: 1,5 kg wołowiny 3 łyżki masła sól Farsz: 3 łyżki masła 2 cebule sól pieprz ½ szkl. żółtego sera 200 g białego chleba 2 żółtka Sposób wykonania; Cebulę bardzo drobno posiekać po czym dodać do niej starty chleb i ser, żółtka oraz masło. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie…

Duszona wołowina z aromatem kawy

Składniki: 700 g wołowiny 2-3 cebule 2-3 łyżki tłuszczu 1 szkl. wody 2/3 szkl. mocno zaparzonej kawy łyżka mąki ½ szkl. śmietany 2-3 pomidory sól pieprz Sposób wykonania: Wołowinę pokroić w plastry, które lekko zbić tłuczkiem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas oprószyć je solą oraz pieprzem i wrzucić do niej posiekaną cebulę. Całość podsmażyć…

Polędwica wołowa duszona w winie

Składniki: 1,5 kg polędwicy wołowej 100 g słoniny 1-2 łyżki masła ocet sól Sos: 1 szkl. czerwonego półwytrawnego wina 1-2 łyżeczki cukru ½ łyżki maki sól ocet Sposób wykonania: Cukier skaremelizować po czym rozprowadzić go 2 łyżkami wody, wówczas doprowadzić całość do zagotowania. Następnie dodać mąką, dokładnie wymieszać i dodać jeszcze na koniec szklankę wina,…

Wołowina z grzybami i ziemiankami w śmietanie

Składniki: 500 g wołowiny 800 g grzybów 3-4 cebule 7-9 ziemniaków 1 1/5 szkl. śmietany łyżka koncentratu pomidorowego 9 łyżek masła Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić po czym wrzucić do niej pokrojone grzyby i całość obsmażyć. W między czasie obrać ziemniaki, pokroić je w plasterki i również podsmażyć. Następnie pokroić wołowinę w kostkę i tak…

Befsztyki pikantne z pieczarkami

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej puszka oliwek puszka kaprów 4-5 pieczarek kostka rosołowa 6 łyżek gorącej wody łyżeczka masła 10 szalotek sól biały pieprz sos tabasco Sposób wykonania: Polędwicę pokroić w grube plastry, które lekko rozbić po czym podsmażyć je na rozgrzanym maśle. W między czasie pieczarki, kapary i oliwki zalać kostką rosołową rozpuszczoną w…