Składniki: 1 kg łopatki wołowej 500 g kości wołowych 1 cebula 2 pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por 150 g świeżego chrzanu kilka gałązek szczypiorku 8 ziaren pieprzu 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania: Cebule pokroić i opiec nad ogniem. Następnie kości, mięso oraz cebulę zalać 2 l osolonej…
Tag: mięso wołowe
Wołowina
Kotlety mielone z wątróbki
by Tomasz Karwacki • • 0 Comments
Wołowina
Polędwica wołowa z patelni
by Henryk Ludwiczak • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę polędwicy wołowej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu Worcestershire Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki pokrojonego czosnku sól, pieprz, papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, na około 10 minut. Na patelni…
Wołowina
Żeberka wołowe z grilla
by Tomek Czapski • • 0 Comments
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wołowych pociętych na odcinki o długości około 10 cm
- liście sałaty lodowej lub masłowej
Marynata:
- 1 szklanka soku jabłkowego
- ½ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju (najlepszy sezamowy)
- 2 łyżki wyprażonego sezamu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 6 rozgniecionych w prasce ząbków czosnku
- 5 szalotek z zielonym szczypiorem
Wołowina
Wołowina z brokułami i migdałami
by Henryk Rodak • • 0 Comments
Składniki: 400 g makaronu hokkien 1/3 sparzonych migdałów 2 łyżki oleju arachidowego 500 g wołowiny krzyżowej 1 cebula 1/3 szkl. sosu sojowego podsmażonego z odrobiną miodu i czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 czerwona papryka 1 różyczka brokułu chińskiego 1 puszka mini kolb kukurydzy Sposób przyrządzenia: Makaron zalać gorąca woda i odstawić na 2…