Składniki: 1 mały ananas 1 mały kantalup 1 mały melon 2 mango 3 kiwi 3 owoce karambola (owoc gwieździsty) Dresing: sok z 3 limonek 1 łyżeczka drobno utartego imbiru 2 łyżeczki miodu Sposób przyrządzenia: Składniki dresingu dokładnie wymieszać. Ananasa i mango obrać, pokroić w kostkę. Melona i kantalup przekroić na połowę i używając małej łyżeczki…
Tag: melon
Sałatki
Marokańska sałatka z melona (arbuza) i pomarańcza
by Martusia • • 0 Comments
Składniki: 6 pomarańczy 1 melon szczypta cynamonu kilka świeżych listków mięty 2 łyżki koniaku Sposób przyrządzenia: Melon obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę o boku 2 cm. 4 pomarańcze obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem skroić biała błonę, pokroić w kostkę podobną do kostek z melona. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zmiksować z…
Desery
Owocowy pucharek
by Iza • • 0 Comments
Składniki: mango melon 1 limonka lub cytryna owoce borówki amerykańskiej likier pomarańczowy Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć i odsączyć, cytrynę sparzyć wrzątkiem. Mango przekroić na połowę, usunąć pestki, odkroić kilka plastrów do dekoracji, resztę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z melonem. W pucharku ułożyć kawałki mango, melona oraz owoce borówki amerykańskiej,…
Warzywa
Melon z krewetkami
by Migdal • • 0 Comments
Składniki: (10 porcji) 200g krewetki mrożonej zimnowodnej lub głebokowodnej WILBO 1 melon 2 cytryny ½ szklanki białego wina ½ szklanki sosu vinaigrette Sposób przyrządzania: Krewetki rozmrozić, wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem wina (na 2,5 min). Po wyjęciu wrzucić do wody z lodem na około 1 minutę. Melon przeciąć na pół, wydrążyć środek.…
Zupy
Zimna zupa z dwóch melonów z jogurtowym sorbetem*
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów Składniki: sorbet jogurtowy – 200 g melon kantalupański – 250 g melon żółty – 250 g arbuz – 80 g siekany imbir – 1 łyżeczka likier waniliowy Galliano – 20 ml cukier, sos czekoladowy Sposób przyrządzenia: Miąższ melona kantalupańskiego zmiksować z imbirem i przetrzeć przez sito. Miąższ melona żółtego zmiksować z…