Składniki: 30 g masła 1 czerstwa bułka 100 g zmielonej szynki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sposób wykonania: Smalec utrzeć na puszystą masę po czym dodać bułkę namoczoną w mleku, jajko, szynkę oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formujemy małe kluseczki, które gotować bezpośrednio w zupie lub w osolonym wrzątku.
Tag: masło
Listy
Sos maślany ze złotymi szalotkami
by Paweł • • 0 Comments
Składniki: 2 szalotki ¼ szkl białego wytrawnego wina sok z 1 cytryny 250 g niesolonego masła sól biały pieprz Sposób wykonania; Na patelnie wlać wino, ½ soku z cytryny i wrzucić posiekane szalotki. Gotować na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje. Wówczas jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i dodawać kawałki masła, cały czas mieszając (nie doprowadzając …
Listy
Omlet Stephanie
by Klaudia • • 0 Comments
Listy
Mózgowa polewka
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg móżdżku cielęcego cebula 80 g masła 30 g mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki czerstwa bułka sól pieprz Sposób wykonania: Mózg dokładnie oczyścić i sparzyć wrzątkiem. Następnie cebulę posiekać i razem z mózgiem przesmażyć na połowie masła. W miedzy czasie na reszcie masła przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją 1 litrem wody. Dodać jeszcze…
Listy
Sos barbecie Magdy
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula 2 łodyżki selera naciowego 2 łyżki masła 1 puszka pomidorów 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka tabasco 1 łyżka sosu Worcester sól Sposób wykonania: Seler oraz cebulę posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle. Wówczas dodać pomidory, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier, tabasco oraz sól…