Składniki: 1 kg żołądków 2 łyżki masła 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone żołądki dusić kilka minut na rozgrzanym maśle po czym wlać bulion. Trzymać na małym pod przykryciem około 1 godziny. Po tym czasie dodać sos czosnkowy, miód oraz pieprz,…
Tag: masło
Listy
Sos maderowy Teresy
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 10 dag słoniny 1 cebula 1 szkl rosołu ½ szkl madery 1 łyżeczka ziół: oregano, tymianku, bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Słoninę przesmażyć na rozgrzanej patelni, po czym skwarki usunąć a na pozostałym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę. Wówczas oprószyć ją mąką, dodać masło i cały cza mieszając wlewać…
Listy
Rumiane szparagi z bułką tartą
by Olga • • 0 Comments
Listy
Masło kurkowe
by Łucja • • 0 Comments
Składniki: 25 dag kurek 1/3 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka masła ½ kostki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone grzyby przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dokładnie wymieszać, wlać wino i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na małym ogniu do odparowania i…
Listy
Masło roquefort
by Karina • • 0 Comments
Składniki: 10 dag masła 1 łyżka pokruszonego sera roquefort 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Do masła dodać ser, posiekaną szalotkę oraz czosnek. Następnie dodać tymianek oraz ocet winny. Całość dokładnie utrzeć na gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.