Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Sos jałowcowy z cebulą

Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ l wody 1 cebula 1 łyżka rozgniecionych ziarenek jałowca 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę. Wówczas rozprowadzić ją zimną wodą. Całość doprowadzić do wrzenia po czym dodać posiekaną cebulę oraz jagody jałowca. Wymieszać i gotować 30 minut. Po tym…

Sos biały Renaty

Składniki: 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 1 szkl bulionu warzywnego 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny sól biały pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Dokładnie wymieszać i gotować około 5 minut. Po tym czasie sos lekko ostudzić po czy czym dodać do niego roztrzepane żółtko. Wymieszać…

Smażona cykoria na maśle

Składniki: 4 główki cykorii 30 g masła ½ cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Cykorie oczyścić usuwając zdrewniałe liście. Następnie przekroić cykorię wzdłuż na pół usuwając głąb. Smażyć je na rozgrzanym maśle około 2 minut. Po tym czasie obrócić cykorie na drugą stronę i skropić ją sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem oraz…

Marchewka Ewy

Składniki: 2 łyżki masła 450 g marchewki 1 łyżka cukru sól pieprz butelka wody mineralnej Vichy Sposób wykonania: Na rozgrzane masło wrzucić obraną marchewkę pokrojoną na plasterki. Oprószyć ją solą, pieprzem oraz cukrem. Całość wymieszać i wlać tyle wody aby marchewka cała nią była zakryta. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości co jakiś czas…