Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynowane

Winogrona marynowane

Składniki: 2 kg winogron 2 szkl. wody 1 szkl. 10% octu 2 szkl. cukru skórka starta z cytryny Sposób wykonania: Winogrona oczyścić i przełożyć do słoików. Następnie przyrządzić zalewę 2 szklanki wody wymieszać z 1 szklanką octu i na każde 3 szklanki tej mieszaniny wsypać 2 szklanki cukru i skórkę startą z 1 cytryny. Zalewę…

Sałatka z fasoli i marynowanych grzybów

Składniki: 2 buraki ćwikłowe 3 średniej wielkości ziemniaki 20 dkg grzybów marynowanych 1 szklanka marynowanych pieczarek lub grzybów leśnych majonez Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć na noc i ugotować w wodzie w której się moczyła. Buraki i ziemniaki również ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Pokrojone grzyby i pozostałe składniki przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać…

Marynowana cebulka

Składniki: cebula 4 kg sól 80 dag Sposób przyrządzenia: Cebulę proszę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry, które należy posypać dobrze solą i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny, po czym należy ułożyć cebulę w słoikach i ugniatać ją, zakręcić słoiki i pasteryzować je przez 10 minut. Przepis nadesłany na Super Konkurs…

Sałatka z pieczarek z jajkami

Składniki: • pieczarki marynowane 1 słoiczek • kukurydza 1/3 puszki • jajka ugotowane na twardo 4 sztuki • majonez kielecki 2-3 łyżki • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Jajka kroimy i dajemy do miski, dosypujemy odsączone pieczarki i kukurydzę. Majonezem zalewamy sałatkę i doprawiamy. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Marynaty do mięs, ryb i owoców morza

1. Marynata jabłkowi – imbirowa

Składniki:

  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka tartego świerzego imbiru
  • ¼ szklanki octu winnego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny

2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:

  • ½ szklanki oleju
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu wochester
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy w proszku
  • ½ łyżki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku
  • Marynować przez ½ godziny