Składniki: 2 kg winogron 2 szkl. wody 1 szkl. 10% octu 2 szkl. cukru skórka starta z cytryny Sposób wykonania: Winogrona oczyścić i przełożyć do słoików. Następnie przyrządzić zalewę 2 szklanki wody wymieszać z 1 szklanką octu i na każde 3 szklanki tej mieszaniny wsypać 2 szklanki cukru i skórkę startą z 1 cytryny. Zalewę…
Tag: marynowane
Sałatki
Sałatka z fasoli i marynowanych grzybów
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 2 buraki ćwikłowe 3 średniej wielkości ziemniaki 20 dkg grzybów marynowanych 1 szklanka marynowanych pieczarek lub grzybów leśnych majonez Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć na noc i ugotować w wodzie w której się moczyła. Buraki i ziemniaki również ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Pokrojone grzyby i pozostałe składniki przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać…
Przetwory domowe
Marynowana cebulka
by albertos • • 0 Comments
Składniki: cebula 4 kg sól 80 dag Sposób przyrządzenia: Cebulę proszę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry, które należy posypać dobrze solą i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny, po czym należy ułożyć cebulę w słoikach i ugniatać ją, zakręcić słoiki i pasteryzować je przez 10 minut. Przepis nadesłany na Super Konkurs…
Sałatki
Sałatka z pieczarek z jajkami
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • pieczarki marynowane 1 słoiczek • kukurydza 1/3 puszki • jajka ugotowane na twardo 4 sztuki • majonez kielecki 2-3 łyżki • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Jajka kroimy i dajemy do miski, dosypujemy odsączone pieczarki i kukurydzę. Majonezem zalewamy sałatkę i doprawiamy. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Marynaty
Marynaty do mięs, ryb i owoców morza
by Jolka • • 1 Comment
1. Marynata jabłkowi – imbirowa
Składniki:
- ¼ szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka tartego świerzego imbiru
- ¼ szklanki octu winnego
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki miodu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny
2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:
- ½ szklanki oleju
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu wochester
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka musztardy w proszku
- ½ łyżki papryki w proszku
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
- Marynować przez ½ godziny