Składniki:
- 1 szklanka octu winnego
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- ziarna pieprzu
- kilkanaście ziaren jałowca
- sól
- 3 liście laurowe
Składniki: 1 szklanka wody 2/3 szklanki octu winnego 20 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu 2 liście laurowe nieco rozmarynu posiekana cebula Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać po czym doprowadzić do wrzenia.
Składniki: 300 ml czerwonego wina wytrawnego owoc jałowca sól ziarna pieprzu szczypta cukru Sposób wykonania; Wszystkie składniki wymieszać po czym zamarynować mięso.
Składniki: 1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina cebula łodyga selera naciowego marchewka 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 5 ziaren pieprzu Sposób wykonania: Cebulę posiekać, seler pokroić w słupki a marchewkę na plasterki. Dodać wino, oliwę, pieprz oraz posiekać czosnek. Wszystkie składniki wymieszać.