Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynaty

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i parówkami

Składniki: 40 dag dojrzałych pomidorów 15 dag cienkich parówek 30 dag makaronu 15 dag startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.…

Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 15 dag żółtego sera, 15 dag szynki, 3 ugotowane na twardo jajka, 3 pomidory tarta bułka, mleko (wg. potrzeby) masło, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać sól. pieprz, gałkę i tyle mleka, aby powstało nie za gęste puree.…

Sałatka warzywna z miodem

Składniki: 10 dag marchwi, 20 dag gotowanych ziemniaków, 15 dag młodej zielonej cebuli, 15 dag czerwonych buraczków, 30 dag ogórków, 10 dag miodu. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki po ugotowaniu pokroić w drobną kostkę, wymieszać i przed podaniem polać miodem. Sałatkę można też przyrządzić z warzyw surowych i tylko dodać gotowane ziemniaki.

Sałatka tortellini z mozzarellą

Składniki: 500 g tortellin z serem, sól, 1 pęczek cebulki ze szczypiorem, 4 pomidory, 2 kulki sera mozzarella (po 125 g). 150 g gęstej śmietany, 3 łyżki octu balsamico 3 łyżki majonezu 3 tyżki oliwy, pieprz Sposób przyrządzenia: Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulkę oczyścić i…

Sałatka z brokułów z indykiem

Składniki: 80 dag brokułów 20 dag porów 20 dag pieczarek 10 dag ugotowanych filetów z indyka sól 20 g oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu winnego po szczypcie zmielonego czosnku i imbiru Sposób przyrządzenia: Warzywa i pieczarki oczyścić i umyć. Brokuły podzielić na różyczki, pory pokroić w cienkie krążki, pieczarki w plasterki.…