Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka posiekanego imbiru 2 łyżki posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę odcedzić pozostawiając połowę zalewy. Następnie dodać do niej posiekany imbir, cebulę oraz czosnek. Dodać jeszcze 2 łyżki…
Tag: marynaty
Listy
Marynata do warzyw z grilla
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany tymianek, rozmaryn oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…
Listy
Staropolska marynata do dziczyzny
by Ryszard Kowal • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka czerwonego octu winnego 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 średnia cebula, posiekana 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 4 łyżki sosu Worcestershire 2 listki laurowe 10 rozgniecionych ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 jagody…
Listy
Pikle z rabarbaru
by Aneta Biniek • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 2 łyżeczki nasion gorczycy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Marynata: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 cm kawałek imbiru pokrojony w plastry ½ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Łodygi rabarbaru pociąć na długość odpowiednią do słoików. Składniki marynaty doprowadzić do wrzenia, gotować aż cukier się rozpuści.…
Listy
Marynata orientalna
by Marzena Sobik • • 0 Comments
Składniki: 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonego kardamonu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kolendry Sposób wykonania: Czosnek i papryczkę chili posiekać. Następnie dodać oliwę, so sojowy, kardamon, gałkę muszkatołową oraz kolendrę. Marynata idealna do kurczaka.