Składniki:
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
Składniki:
Składniki: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sposób wykonania: Do musztardy dodać sos sojowy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 2 mandarynki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Mandarynki obrać i wycisnąć z nich sok. Czosnek posiekać i dodać go do soku. Dodać jeszcze oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 300 g śmietany 22% cebula 2 winne jabłka tarty chrzan ze słoiczka pieprz sól sok z cytryny Sposób wykonania: Cebulę posiekać a obrane jabłko zetrzeć na tarce. Dodać je do śmietany razem z chrzanem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Składniki: 1 szkl czerwonego wina ½ czerwonego octu winnego 30-40 g brązowego cukru 3-4 goździki kawałek cynamonu 2-3 kardamony kilka ziarenek czarnego pieprzu skórka pomarańczy czerwona cebula Sposób wykonania; Do wina wlać ocet i wrzucić wszytskie przyprawy. Wówczas gotować około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić jeszcze cebulę pokrojoną w krążki. Trzymać…