Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynata

Udka z kurczaka Kasi

Kolejny przepis na znakomite danie z kurczaka. Tym razem udka w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: udek z kurczaka, miodu, oleju i octu jabłkowego. 
 

Składniki:

  • ½ kg udek z kurczaka 
  • 4 łyżki oleju 
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki bazylii 
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1  łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Pałki z kurczaka Marceliny

Przepis na soczyste a zarazem chrupiące pałki z kurczaka. Aby je wykonać będziesz potrzebować: miodu, koncentratu  pomidorowego, oliwy z oliwek i sosu sojowego. 
 
Składniki:
  • 15 pałek z kurczaka 
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek  
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • sól
  • pieprz
 

Karkówka przepisu Artura

Przepis na soczyste mięso z grilla. Do wykonania przepisu Artura będziesz potrzebować: karkówki, czosnku, musztardy oraz ziół. 
 

Składniki:

  • 2,5 kg mięsa z karkówki
  • 1/3 słoika ostrej musztardy 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 10 łyżek oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • sól
  • pieprz

Żeberka przepisu Edyty

A teraz przepis na znakomite, soczyste żeberka przepisu Edyty. Lista zakupów: żeberka wieprzowe, miód, masło i rozmaryn. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 60 g masła 
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego majeranku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • sól 
  • pieprz 
 

Szaszłyki Tereski

Znakomite przepisy z działu: grill. Dziś przepis na pyszne szaszłyki Tereski. Lista zakupów: mięso drobiowe, musztarda, czosnek, słodka i ostra papryka. 
 

Składniki:

  • 1 kg mięsa drobiowego 
  • 1 słoik musztardy 
  • 1 szkl oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz